Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pieczarki umyć i pokroić w paski, podsmażyć.

Pierogi z pasztetem

Składniki:

Pierogi z pasztetem

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie
  • 40 dag pasztetu
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyzka masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 10 dag słoniny lub masła

Sposób przygotowania:

Pierogi z pasztetem
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do pieczarek, razem poddusić, dodać roztarty pasztet, posiekaną pietruszkę i wymieszać, posolić i popieprzyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną lub masłem.