Sposób przygotowania:
Pierogi z płuckami Edzi
FARSZ: Płucka czyścimy z grubszych "rur:)", kroimy na mniejsze kawałki. W garnku nastawiamy wodę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy płucka i obgotowujemy (w wodzie zwiększają objętość, więc należy uważać:))). Obgotowane płucka odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni, zeszkloną dodajemy do zmielonych płucek i całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 3-4 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min od wypłynięcia. Podajemy z przyrumienioną cebulką.
CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 3-4 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min od wypłynięcia. Podajemy z przyrumienioną cebulką.
zewa
Editha
Zapewniam Cię, że te też będą Ci smakowały:) są pyszne