Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi z płuckami Edzi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne pierożki, które warto zrobić

Pierogi z płuckami Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z płuckami Edzi

 

  • CIASTO:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z płuckami Edzi
FARSZ: Płucka czyścimy z grubszych "rur:)", kroimy na mniejsze kawałki. W garnku nastawiamy wodę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy płucka i obgotowujemy (w wodzie zwiększają objętość, więc należy uważać:))). Obgotowane płucka odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni, zeszkloną dodajemy do zmielonych płucek i całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.



CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 3-4 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min od wypłynięcia. Podajemy z przyrumienioną cebulką.
Pierogi z płuckami Edzi
Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto i dajemy mu chwilkę odpocząć
Pierogi z płuckami Edzi
Płucka mielimy przez maszynkę i łączymy z cebulką i przyprawami
Pierogi z płuckami Edzi
Z ciasta wycinamy krążki, na każdym układamy farsz
Pierogi z płuckami Edzi
Każdy krążek z farszem składamy na pół i zlepiamy brzegi