Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z ryżem i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ryż ugotować na sypko, ser zetrzeć na tarce.

Pierogi z ryżem i żółtym serem

Składniki:

Pierogi z ryżem i żółtym serem

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • pół szklanki ryżu
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz 10 dag słoniny lub wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Pierogi z ryżem i żółtym serem
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać ryżu i cebuli dodać posiekana zielona pietruszkę, jajko, wymieszać, posolić i popieprzyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Można podawać polane stopioną słoniną lub boczkiem.