Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i ziemniakami (ruskie)
Farsz :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Farsz musi być ostry.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
Na wschodzie mówili na to "warynice".
Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Farsz musi być ostry.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
Na wschodzie mówili na to "warynice".
Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.
anullka7
Natala1210
kinga
gusia1000
gusia1000
moli
gusia1000
Często robię je z serem i ziemniakami, a na święta z kapustą i grzybami lub z ziemniakami i kapustą.
Dzięki za 5.
dzastina
odwdzięczę się na pewno komentarzem
idę działać!!
gusia1000
Pozdrawiam.
Chupnięta
yellowCoach
Ja nie lubię ruskich ale za to mój mąż je uwielbia. Wykorzystam przepis na obiadek i zrobię lubemu smaczną niespodziankę;) Do Ulubionych!
gusia1000
Na prawdę polecam te pierogi i musisz koniecznie zrobić je mężowi.
Agi
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000