Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą
Drożdze rozetrzeć w ciepłym mleku i sporządzić rozczyn z połowy mąki.Gdy podrośnie dodać stopiony tłuszcz , sól i resztę mąki, wyrobić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie: Soczewicę wyplukać i namoczyć poprzedniego dnia.Następnie odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa.Przełożyć do makutry dodać 2 łyżki wody i utrzeć na puszystą masę dodając sóli pieprz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać duze krążki , nakładać po 2 łyżki nadzienia i formować pierogi.Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 - 40 minut.
Nadzienie: Soczewicę wyplukać i namoczyć poprzedniego dnia.Następnie odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa.Przełożyć do makutry dodać 2 łyżki wody i utrzeć na puszystą masę dodając sóli pieprz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać duze krążki , nakładać po 2 łyżki nadzienia i formować pierogi.Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 - 40 minut.
Anula