Sposób przygotowania:
pierogi z soczewicy
Soczewicę umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin i zagotować w tej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach, obrać ze skórki. Wystudzić ziemniaki i zmleć w maszynce kuchennej wraz z soczewicą. 1 Jajko ugotować na twardo i również zmleć. Cebulę obrać, umyć i posiekać drobno nożem. Posiekaną podsmażyć na oleju na pół złoto. Następnie cebulę, soczewicę z ziemniakami i jajkiem zmieszać, dodać surowe jajko i dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. wymieszać. Zrobić ciasto: do mąki dodawać wodę, dodać rozdrobnione drożdże i zarabiać. Rozwałkować zarobione ciasto, pociąć na kawałki nożem i faszerować wcześniej przygotowanym farszem. Sklejać. Gotować w osolonej wodzie aż do czasu wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem.