Sposób przygotowania:
Pierogi z suszonymi grzybami moni
Grzyby przepłukać, zalać przegotowaną i letnią wodą. Namoczyć najlepiej na noc, następnie gotować około kwadransa w tej samej wodzie w której się moczyły. Odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu na złoto, dodać grzyby i około 3 łyżki wody w której się gotowały. Dusić pod przykryciem aż woda się wygotuje, doprawić sola i pieprzem, dodać bułkę tartą. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli i odrobinę gorącej wody. Ciasto wyrobić a następnie rozwałkować, za pomocą szklanki, wyciąć krążki, nałożyć na nie porcje farszu i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi porcjami wrzucać do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.