madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pierogi z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na te pyszne pierogi dostałam od teściowej.

Pierogi z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami
Farsz: ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Osączamy z nadmiaru soku. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste, dolewamy ciepłej wody, natomiast jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy pierogi. Następnie gotowe pierogi wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Następnie boczkiem oraz tłuszczem powstałym ze smażenia polewamy pierogi.
Pierogi z ziemniakami
Starte ziemniaki doprawione solą i pieprzem smażymy na patelni.
Pierogi z ziemniakami
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Pierogi z ziemniakami
Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie pierogi.