Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe o delikatnie miętowym smaku.

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 60-70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25-30 dag sera twarogowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1-2 listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą
Farsz; Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić. Wsypać do miski, dodać pokruszony ser twarogowy, połowę podsmażonej cebuli, szczypior i miętę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować około 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem z podsmażoną cebulką.
Pierogi z ziemniakami, serem i miętą
Farsz do pierogów przyprawić solą i pieprzem
Pierogi z ziemniakami, serem i miętą
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać krążki
Pierogi z ziemniakami, serem i miętą
Nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi