Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami, serem i miętą
Farsz; Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić. Wsypać do miski, dodać pokruszony ser twarogowy, połowę podsmażonej cebuli, szczypior i miętę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować około 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem z podsmażoną cebulką.