daisy16

daisy16

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu! Przyznam że sama nie byłam przekonana do tych pierogów lecz gdy spróbowałam okazały się bardzo pyszne!

Pierogi ze szpinakiem i białym serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Farsz

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Farsz:

Cebule i czosnek drobniutko kroimy i szklimy, Następnie dodajemy drobno pokrojony w paseczki szpinak. Następnie razem wszystko blanszujemy, a gdy nam wszystko ostygnie dodajemy do szpinaku taką samą ilość pokruszonego białego sera. Doprawiamy sola i pieprzem.

Ciasto: '

UWAGA! Uważamy aby podczas wlewania wrzątku nie ścięło nam sie jajko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zostawiamy do wystygnięcia na 20 minut. Najlepiej będzie gdy ciasto przykryjemy ściereczką aby nie obeschło.

Gdy ciasto nam ostygnie rozwałkowujemy go a następnie wybijamy szklanką kółka. Do kółek wkładamy nasz farsz zaklejamy i GOTOWE!

Tak przygotowane gotujemy w osolonym wrzątku. 
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Szpinak drobno siekamy w paseczki i szklimy wraz z roztopionym masłem na patelni
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Do gotowego szpinaku dodajemy pokruszony biały ser i wszystko ze sobą mieszamy
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do pełnego ostygnięcia
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Wybite szklanka kółka faszerujem, zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika lub gotujemy
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Ugotowane pierogi zachwycaja zapachem oraz smakują wyśmienicie

Tagi:

dania pierogi