Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Przygotowujemy farsz: ser rozgniatamy widelcem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, na tym maśle rumienimy posiekaną drobno cebulę. Wrzucamy szpinak, dusimy go pod przykryciem, gdy się rozmrozi dodajemy kumin, sól i pieprz. Smażymy jeszcze kilka minut, lekko studzimy i łączymy szpinak z serem (najlepiej całość przepuścić przez maszynkę do mięsa). Wszystko mieszamy, w razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Z ciasta wykrawamy krążki (np. za pomocą szklanki). Na każdym krążku układamy porcję farszu, lepimy pieróg. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch kilka minut. Smacznego!