Farsz na pierogi przygotowuje się z posiekanego szpinaku (świeżego albo mrożonego), czosnku, soli, pieprzu oraz sera feta. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć przez kilka minut. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można okrasić masłem oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
Pierogi ze szpinakiem zachwycają nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny kolor, ale też z powodu nieziemskiego smaku. Sekret tego dania tkwi w idealnie przygotowanym szpinaku. Niektórzy wykonują go na wzór pierogów ruskich. Do farszu dodają ser, ziemniaki i oczywiście szpinak. W wersji ala z Grecji do szpinakowego nadzienia dodaje się fetę i czosnek.
Oprócz farszu, który jako główny składnik wykorzystuje szpinak, same ciasto też może uzyskać zielony kolor. Wystarczy do gotowego ciasta dodać odsączony z nadmiaru wody i zmielony na bardzo drobno szpinak. Dzięki temu pierogi będą zielone nie tylko w środku, ale i na zewnątrz.
Jeśli uwielbiacie pierogi, nie możecie ich nie wypróbować w tej wersji. Koniecznie przejrzycie zamieszczone przepisy i spróbujcie wykonać własne pierogi ze szpinakiem. Dla tych. którzy swoje przepisy na ten smakołyk już posiedli, czekają rzesze osób, zniecierpliwionych żeby poznać sekret ich idealnych pierogów.