Farsz na pierogi przygotowuje się z posiekanego szpinaku (świeżego albo mrożonego), czosnku, soli, pieprzu oraz sera feta. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć przez kilka minut. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można okrasić masłem oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem. 

Pierogi ze szpinakiem zachwycają nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny kolor, ale też z powodu nieziemskiego smaku. Sekret tego dania tkwi w idealnie przygotowanym szpinaku. Niektórzy wykonują go na wzór pierogów ruskich. Do farszu dodają ser, ziemniaki i oczywiście szpinak. W wersji ala z Grecji do szpinakowego nadzienia dodaje się fetę i czosnek.

Oprócz farszu, który jako główny składnik wykorzystuje szpinak, same ciasto też może uzyskać zielony kolor. Wystarczy do gotowego ciasta dodać odsączony z nadmiaru wody i zmielony na bardzo drobno szpinak. Dzięki temu pierogi będą zielone nie tylko w środku, ale i na zewnątrz.

Jeśli uwielbiacie pierogi, nie możecie ich nie wypróbować w tej wersji. Koniecznie przejrzycie zamieszczone przepisy i spróbujcie wykonać własne pierogi ze szpinakiem. Dla tych. którzy swoje przepisy na ten smakołyk już posiedli, czekają rzesze osób, zniecierpliwionych żeby poznać sekret ich idealnych pierogów.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi ze szpinakiem

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Pierogi ze szpinakiem