dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pierogi ze szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi z farszem serowo-szpinakowym.

Pierogi ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i fetą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i fetą
Do mąki dodajemy jajko, szczyptę soli i stopniową dolewamy wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek. Na koniec dodajemy pokrojony szpinak. Chwilę smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Do farszu dodajemy pokrojony ser feta i dokładnie mieszamy widelcem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy porcje farszu. Zalepiamy pierożki. Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego.
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Wypłukany i osuszony spzinak drobno kroimy.
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Do przesmażonego spzianku dodajemy ser feta.
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Na krążkach z ciasta układamy porcje farszu i doładnie zalepiamy.