Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem
1 -Do miski wsypać mąkę, . Wbić jajko. łyżką delikatnie je rozmieszać.
2- Wyrabiać ciasto, dolewając letnią wodę.
3 - Dodać szczyptę soli.
4 -Kiedy składniki są już połączone, dodać masło.
5- Ugniatać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od rak.
6 -Połowe ciasta Rozwałkować najcieniej, jak możemy.
7 - kroję 6-centymetrowe kwadraty. po złożeniu na polowe wychodzi mi prostokąt
8 - Na środku położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, robię to widelcem.
8- Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. po ugotowaniu podsmażam na patelni :)
Co do farszu ja robie tak
Biały ser rozgniatam w misce widelcem. Dodaje sól, pieprz . Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 min. Wylać na sito, ostudzić, drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem. i mamy farsz który nakładamy na ciasto i lepimy :).
2- Wyrabiać ciasto, dolewając letnią wodę.
3 - Dodać szczyptę soli.
4 -Kiedy składniki są już połączone, dodać masło.
5- Ugniatać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od rak.
6 -Połowe ciasta Rozwałkować najcieniej, jak możemy.
7 - kroję 6-centymetrowe kwadraty. po złożeniu na polowe wychodzi mi prostokąt
8 - Na środku położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, robię to widelcem.
8- Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. po ugotowaniu podsmażam na patelni :)
Co do farszu ja robie tak
Biały ser rozgniatam w misce widelcem. Dodaje sól, pieprz . Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 min. Wylać na sito, ostudzić, drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem. i mamy farsz który nakładamy na ciasto i lepimy :).