Sposób przygotowania:
Pierogowe figle z gremolatą :
-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 - 40 sztuk )-układać na wysypanej mąka tacce-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
eli_555
iwi69
msewka
Babciagramolka
Słuchajcie - chyba ze 2 lata się do Gremolaty przymierzałam .Nie mam pojęcia czemu nie pasoweało mi mieszanie natki z czosnkiem na surowo i jeszcze skórka cytrynowa ? Dziś wiem , że nie miałam racji .To jest PYCHOTKA .
Już sobie wyobrażam jak będzie smakować do ryby np gotowanej na parze .Tylko róbcie na świeżo bo mięknie .
A i jeszcze na grzankę skropioną oliwą +suszone pomidory z oleju.
Niuniaczka