Sposób przygotowania:
Pierożki drożdżoweprzygotowanie ciasta:
Margarynę topimy w rondelku-studzimy. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe. Rozczyn: do plastikowej dużej miski dajemy drożdże i cukier-rozcieramy do rozpuszczenia się drożdży.
Do drożdży dajemy ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka i tyle mąki aby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Gdy rozczyn gotowy dodajemy do niego resztę ciepłego mleka, mąkę,sól,jajko i żółtka ,dokładnie mieszamy. Dodajemy stopioną margarynę i zagniatamy ciasto. Gdy mąką pochłonie tłuszcz przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto gotowe wyrabiamy je na stolnicy lekko posypanej mąką. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy z ciasta krążki (od szklanki).
Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka myjemy,osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przyprawą do gyrosa. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso,aż będzie miękkie. Studzimy.
Pieczarki oczyszczamy pod bieżącą wodą. Ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dusimy pieczarki do miękkości. Studzimy. Pora oczyszczamy,myjemy,kroimy w półplasterki. Podduszamy go w rondelku na 1 łyżce masła.
Studzimy. Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w małe paseczki. Przekładamy do rondelka z 1 łyżką masła i dusimy do miękkości. Studzimy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Wszystkie przestudzone składanki farszu mieszamy razem ze startym serem,dodajemy przecier pomidorowy. doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie razem mieszamy.
Etap końcowy :
Na wycięte krążki z ciasta nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Sklejamy pierożki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w odstępach.
Pozostawiamy w cieple na ok. 10 min. aby podrosły. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka za pomocą pędzelka. Następnie posypujemy prażoną cebulką i czarnuszką.
Wkładamy pierożki do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 min.