Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierożki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierożki drożdżowe to doskonała ciepła przekąska w ciągu dnia, jak i wspaniały dodatek do czystego czerwonego barszczyku na imprezy rodzinne.

Pierożki drożdżowe

Składniki:

Pierożki drożdżowe

na ciasto:

na farsz:

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 przyprawy do gyrosa
  • 1 por-biała część
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

na wierzch:

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe

przygotowanie ciasta:

Pierożki drożdżowe
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.4 mm i wykrawamy krążki

Margarynę topimy w rondelku-studzimy. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe. Rozczyn: do plastikowej dużej miski dajemy drożdże i cukier-rozcieramy do rozpuszczenia się drożdży.

Do drożdży dajemy ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka i tyle mąki aby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość.

Gdy rozczyn gotowy dodajemy do niego resztę ciepłego mleka, mąkę,sól,jajko i żółtka ,dokładnie mieszamy. Dodajemy stopioną margarynę i zagniatamy ciasto. Gdy mąką pochłonie tłuszcz przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto gotowe wyrabiamy je na stolnicy lekko posypanej mąką. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy z ciasta krążki (od szklanki).

Przygotowanie farszu:

Pierożki drożdżowe
Usmażone piersi kurczaka, jarzyny, ser żółty i pieczarki dokładnie mieszamy z przecierem pomidorowym

Filet z kurczaka myjemy,osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przyprawą do gyrosa. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso,aż będzie miękkie. Studzimy.

Pieczarki oczyszczamy pod bieżącą wodą. Ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dusimy pieczarki do miękkości. Studzimy. Pora oczyszczamy,myjemy,kroimy w półplasterki. Podduszamy go w rondelku na 1 łyżce masła.

Studzimy. Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w małe paseczki. Przekładamy do rondelka z 1 łyżką masła i dusimy do miękkości. Studzimy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.

Wszystkie przestudzone składanki farszu mieszamy razem ze startym serem,dodajemy przecier pomidorowy. doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie razem mieszamy.

Etap końcowy :

Pierożki drożdżowe
Sklejone pierożki układamy w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast

Na wycięte krążki z ciasta nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Sklejamy pierożki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w odstępach.

Pozostawiamy w cieple na ok. 10 min. aby podrosły. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka za pomocą pędzelka. Następnie posypujemy prażoną cebulką i czarnuszką.

Wkładamy pierożki do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 min.