akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!

Pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jogurtem

Składniki:

Pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jogurtem

Ciasto

Nadzienie

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 łyżki jagód goji

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • jogurt naturalny do podania
  • skórka z pomarańczy do podania

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jogurtem

Ciasto

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Nadzienie

Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.

Pieczenie

Pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jogurtem
Uformowane i wyrastające pierożki z nadzieniem.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka