ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe w smaku, bo na ostro pierożki drożdżowe, fajne na Wigilię do barszczyku ale pewnie pasują też na imprezę sylwestrową

Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro

 

  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • drożdże suche (ilość należy dostosować do informacji z opakowania drożdży), u mnie pół opakowania
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • 75 ml ciepłej wody
  • farsz:
  • 10 dag kwaszonej kapusty(takiej kwaśnej)
  • listek laurowy, ziarna ziela angielskiego
  • suszone grzybki (ja daję 5 kapeluszy)
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

 

  • jajko rozbełtane i kminek w ziarnach lub ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro
1. Kapustę gotujemy z listkiem i zielem. Grzybki zalewamy gorącą wodą a potem gotujemy. Mielimy kapustę z grzybkami, doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. 2.Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy olej, ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Farsz wrzucamy na podgrzany olej na patelni, dodajemy posiekaną paprykę, wyciskamy do farszu czosnek, przyprawiamy ostrą papryką i dosypujemy jeszcze majeranek. 4. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty 5x5 cm. Na każdy kwadrat dajemy łyżeczkę farszu, zlepiamy a potem widelcem ugniatamy dookoła. 5. Każdy pierożek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem lub sezamem. 6. Pieczemy pierożki w temp. 180 stopni 15 minut w piekarniku. Smakują i na ciepło i na zimno.
Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro
Kapustę i grzybki mielimy, doprawiamy. To taki sam na tym etapie farsz jak do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami
Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro
Farsz wrzucamy na patelnię i na oleju przesmażamy z papryką, czosnkiem, majerankiem i ostrą papryką w proszku
Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro
Ciasto zarabiamy, potem wałkujemy, wycinamy kwadraty 5x5 cm, kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy, robiąc falbankę widelcem a potem układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy ziarenkami.