Sposób przygotowania:
Pierożki drożdżowe z farszem z kapusty na ostro
1. Kapustę gotujemy z listkiem i zielem. Grzybki zalewamy gorącą wodą a potem gotujemy. Mielimy kapustę z grzybkami, doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. 2.Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy olej, ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Farsz wrzucamy na podgrzany olej na patelni, dodajemy posiekaną paprykę, wyciskamy do farszu czosnek, przyprawiamy ostrą papryką i dosypujemy jeszcze majeranek. 4. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty 5x5 cm. Na każdy kwadrat dajemy łyżeczkę farszu, zlepiamy a potem widelcem ugniatamy dookoła. 5. Każdy pierożek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem lub sezamem. 6. Pieczemy pierożki w temp. 180 stopni 15 minut w piekarniku. Smakują i na ciepło i na zimno.