SUPERPRZEPIS

Pierożki francuskie z zielonym farszem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierożki francuskie z zielonym farszem Więcej zdjęć (5)

Szybkie, kruche i pyszne pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakowo-serowym farszem.

Składniki:

Pierożki francuskie z zielonym farszem

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g świeżego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • 200g twarogu chudego
  • 2 serki topione - trójkąciki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 2 łyżki masła
  • żółtko
  • łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Pierożki francuskie z zielonym farszem
Szpinak opłukuję pod wodą. Wrzucam na patelnie i podsmażam na maśle. Odparowuję wodę. Dorzucam twaróg, mieszam i podsmażam aż całość zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Szczypiorek siekam i dorzucam do reszty. Dodaję również serki topione, mieszam i podgotowuję razem. Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 8 części. Kładę na środku dużą łychę farszu i zawijam pod skosem w trójkątnego pierożka. Wierzch każdego pierożka smaruję rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka, i obsypuję ziołami. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około 15minut.
Pierożki francuskie z zielonym farszem
szpinak myję i smażę na masełku aż wyparują soki
Pierożki francuskie z zielonym farszem
dodaję kostkę chudego białego sera i mieszam
Pierożki francuskie z zielonym farszem
ciasto francuskie kroję na 8 części nożykiem do pizzy
Pierożki francuskie z zielonym farszem
na każdy kawałek układam sporą ilość farszu

Tagi:

szpinak ciasto