Sposób przygotowania:
Pierożki nadziewane mielonym mięsem
Wsypać mąkę na stolnicę, zrobić w mące zagłębienie. Wbić jajka, dodać białka, sól i 2 łyżki oleju. Posiekać składniki nożem, a nastepnie wyrobić dłońmi na gładką jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przezroczystą, włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Utrzeć marchew na grubej tarce. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, podsmażyć mielone mieso. Wrzucić marchew, czosnek oraz cebule, przez chwile smażyć razem. Dodać żółtka, tymianek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na połowę. Jedną rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Rozwałkować drugą połowę ciasta. Rozkłądać na niej nadzienie, po 1 łyżeczce, mniej więcejw 4 centymetrowych odstępach. Ciasto wokół nadzienia posmarowac wodą. Przykryć drugą warstwą, dociskając oba płaty wokół nadzienia. Wycinać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonej wodzie z resztą oleju, osączyć. Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać żółtym serem. Udekorować natką pietruszki.