jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierożki nadziewane mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierożki nadziewane mielonym miesem, doskonała potrawa na obiad

Pierożki nadziewane mielonym mięsem

Składniki:

Pierożki nadziewane mielonym mięsem

 

  • 30 dag mąki
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 15 dag sera parmezanu
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierożki nadziewane mielonym mięsem
Wsypać mąkę na stolnicę, zrobić w mące zagłębienie. Wbić jajka, dodać białka, sól i 2 łyżki oleju. Posiekać składniki nożem, a nastepnie wyrobić dłońmi na gładką jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przezroczystą, włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Utrzeć marchew na grubej tarce. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, podsmażyć mielone mieso. Wrzucić marchew, czosnek oraz cebule, przez chwile smażyć razem. Dodać żółtka, tymianek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na połowę. Jedną rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Rozwałkować drugą połowę ciasta. Rozkłądać na niej nadzienie, po 1 łyżeczce, mniej więcejw 4 centymetrowych odstępach. Ciasto wokół nadzienia posmarowac wodą. Przykryć drugą warstwą, dociskając oba płaty wokół nadzienia. Wycinać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonej wodzie z resztą oleju, osączyć. Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać żółtym serem. Udekorować natką pietruszki.