Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Pierożki wieprzowe dim sum

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiełki bambusa płuczemy i drobno siekamy. W misce mieszamy kiełki bambusa, sos sojowy, sherry, olej sezamowy, cukier, ubite białko

Pierożki wieprzowe dim sum

Składniki:

Pierożki wieprzowe dim sum

 

  • 400 g zmielonej wieprzowiny
  • 24 arkusze ciasta na pierożki wonton
  • 50 g kiełków bambusa z puszki
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry lub wina ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 lekko ubite białko
  • 4½ łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Pierożki wieprzowe dim sum
Kiełki bambusa płuczemy i drobno siekamy. W misce mieszamy kiełki bambusa, sos sojowy, sherry, olej sezamowy, cukier, ubite białko i mięso. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wszystko dobrze mieszamy. Rozkładamy arkusze ciasta na pierożki i na środek każdego z nich nakładamy nadzienie. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, zaginamy do środka i mocno ściskamy. Garnek do gotowania na parze wykładamy czystą i wilgotną ściereczką. Wykładamy na nią pierożki, przykrywami i gotujemy na parze przez 5-7 minut. Gotowe pierożki podajemy natychmiast.

Tagi:

ciasto sosy