thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Pierożki z botwinką i bryndzą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wyjątkowo pyszne pierożki sezonowe z różowym farszem botwinowym z bryndzą.

Pierożki z botwinką i bryndzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki z botwinką i bryndzą

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 wrzącej wody
  • 1 jajko
  • farsz:
  • 250 g botwinki z malutkimi buraczkami
  • 125 bryndzy
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • sól, pieprz

 

  • oraz:

 

  • szczypiorek
  • plastry grillowanego boczku
  • sos czosnkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z botwinką i bryndzą
Botwinkę opłukać i wraz z buraczkami drobno pokroić. Wraz z posiekaną cebulą wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i dusić mieszając do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem. W misce podusić twaróg i bryndzę, zetrzeć na drobno ząbek czosnku, dodać botwinkę, wbić jajko, wymieszać dokładnie i doprawić do smaku. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z solą w misce. Zrobić wgłębienie i wlać wrzątek. Wymieszać szybko drewnianą łyżką, dodać jajo, wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać sprężyste ciasto, podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk i blatu. Rozwałkować na grubość 1.5 - 2 mm i wykrawać kółka szklanką (wyszło ok. 40 sztuk). Na każdy nakładać małą łyżeczkę farszu botwinkowo-serowego i zlepiać dobrze brzegi. W garnku zagotować wodę z solą. Gotować pierożki na dwie tury, 3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze szczypiorkiem i sosem czosnkowym, lub dla mięsożerców z odrobiną płatków grillowanego boczku.
Pierożki z botwinką i bryndzą
Etap 1
Pierożki z botwinką i bryndzą
Etap 2
Pierożki z botwinką i bryndzą
Etap 3