rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Empanadas- meksykańskie pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pierożki choć smażone w głębokim oleju nie są wcale tłuste. Dodatek sosu sprawia że smakują jeszcze lepiej:)

Empanadas- meksykańskie pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Empanadas- meksykańskie pierożki

 

  • Na 6 pierogów:

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

 

  • Farsz:
  • 30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki margaryny

 

  • Sos:
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1//2 łyżeczki chili w proszku

 

  • Dodatkowo:
  • ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku)

Sposób przygotowania:

Empanadas- meksykańskie pierożki
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać. Na wycięte krążki nakładamy farsz. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach. Może być również podany na zimno. 
Empanadas- meksykańskie pierożki
Przygotowujemy ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki wielkości miseczki na zupę
Empanadas- meksykańskie pierożki
Usmażony farsz mielimy i łączymy z posostałą częścią mrożonki- uprzednio podgrzanej do miękkości
Empanadas- meksykańskie pierożki
Farsz nakładamy na krążki ciasta i mocno zlepiamy
Empanadas- meksykańskie pierożki
Pomidory kroimy, łączymy z pozostałymi składnikami, gotujemy.