aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pierożki z nadzieniem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pierożki z nadzieniem jabłkowym

Pierożki z nadzieniem jabłkowym

Składniki:

Pierożki z nadzieniem jabłkowym

 

 

 

  • Polewa:
  • kubeczek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pierożki z nadzieniem jabłkowym
Z mąki, jajka oraz wody zagnieść ciasto jak na makaron (powinno być dostyć miękkie). Ciasto rozwałkować. Przygotować farsz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cymanon i wymieszać. Na ciaście wykroić szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać. Pierożki gotować na mały ogniu w lekko osolonym wrzątku przez około 15 minut (można do wody dodać 2 łyżki oliwy). Odcedzić i polać śmietaną ubitą z cukrem.