aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pierożki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne pierożki na deserek dla niejadków.

Pierożki z serem

Składniki:

Pierożki z serem

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z serem
Drożdże rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku z jedną łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie dodajemy masło, śmietanę, dwa jajka, cztery łyżki cukru i wyrabiamy dokładnie ciasto. Znów odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Ser mielimy dwa razy w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy z trzema żółtkami, ośmioma dekami cukru i trzema łyżkami margaryny. Ciasto rozwałkowujemy i z niego wycinamy krążki szklanką. Na każdy dajemy łyżeczką troszkę przygotowanego sera, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach do 20 minut.