Sposób przygotowania:
Pierożki ze szparagamiZaczynamy od obrania szparagów. Obieramy je do mniej więcej 3/4 długości, najlepiej za pomocą obieraczki do jarzyn. Myjemy dokładnie i odcinamy twarde końcówki. Szparagi przecinamy na pół lub nie żeby się nam ładnie zmieściły do garnka. Gotujemy je z łyżką cukru do miękkości. Odcedzamy i natychmiast hartujemy zimną wodą. Kroimy je na małe kawałki i podsmażamy na maśle razem z posiekaną drobno cebulką przez chwilkę, aż się ładnie zeszli wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mieszamy z bułka tartą i serkiem mascarpone, i mamy gotowy farsz, zabieramy się za ciasto. Pietruszkę siekamy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Rozwałkowujemy jak najcieniej na 1-2 mm grubości i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i formujemy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Lemonaga
kołczu
domix
paulisia_elk
evita0007
dża