światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprytny i smaczny sposób na przemycenie szpinaku do kuchni.

Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem

 

  • 1,5 szklanki mąki oraz mąka do podsypywania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli do ciasta
  • 2 łyżki soli do osolenia wody na gotowanie pierogów
  • woda do gotowania pierogów
  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • śmietana
  • przyprawy do szpinaku - sól i pieprz
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Na maśle podpiekamy szpinak, dodajemy wyciśnięty czosnek (można go ewentualnie bardzo drobno posiekać), doprawiamy dużą ilością pieprzu, zaś solą tylko do smaku. Pod koniec dodajemy śmietanę - złagodzi smak szpinaku. Całość dusimy przez jakiś czas na małym ogniu, aż wszystkie smaki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierożki. 1,5 szklanki mąki zalewamy szklaną wrzącej wody i siekamy nożem, dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy szybko ciasto uważając, żeby się nie poparzyć. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklaną koła. Na każdym z nich kładziemy łyżeczką farsz i kleimy szybko pierożki. Jeśli ciasto zbyt długo poleży będzie się rozciągało i zacznie się przyklejać do stolnicy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie tylko do momentu kiedy wypłyną na wierzch.
Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Przygotowując ciasto na pierogi musimy uważać, żeby się nie poparzyć - warto na początku posiekać wszystkie składniki nożem.
Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Czosnek nadaje szpinakowi fantastyczny smak - uważajmy jednak, żeby nie przesadzić z jego ilością.
Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Starajmy się, żeby ciasto zbyt długo nie leżało na stolnicy bo zacznie się przyklejać.
Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Szpinakowy farsz kładziemy na każdym z kawałków i szybko lepimy pierożki.