Sposób przygotowania:
Pierożki ze szpinakiem i czosnkiem
Na maśle podpiekamy szpinak, dodajemy wyciśnięty czosnek (można go ewentualnie bardzo drobno posiekać), doprawiamy dużą ilością pieprzu, zaś solą tylko do smaku. Pod koniec dodajemy śmietanę - złagodzi smak szpinaku. Całość dusimy przez jakiś czas na małym ogniu, aż wszystkie smaki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierożki. 1,5 szklanki mąki zalewamy szklaną wrzącej wody i siekamy nożem, dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy szybko ciasto uważając, żeby się nie poparzyć. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklaną koła. Na każdym z nich kładziemy łyżeczką farsz i kleimy szybko pierożki. Jeśli ciasto zbyt długo poleży będzie się rozciągało i zacznie się przyklejać do stolnicy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie tylko do momentu kiedy wypłyną na wierzch.