Sposób przygotowania:
Pierożki ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie
Przygotowanie pierożków :
Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrzącą wodę wymieszaną z olejem.
Zarabiamy ciasto.
Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.
Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy folią żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklanką krążki i lepimy pierożki.
Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotującą wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą.
Przygotowanie sosu:
do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.
Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.
Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.
Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrzącą wodę wymieszaną z olejem.
Zarabiamy ciasto.
Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.
Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy folią żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklanką krążki i lepimy pierożki.
Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotującą wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą.
Przygotowanie sosu:
do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.
Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.
Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.