monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na pierś w rustykalnym stylu z grzybami leśnymi i kiełbasą, jest pysznie i bardzo aromatycznie.

Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 55 g świeżych kozaków czerwonych
  • 50 g serka topionego
  • 3 cm kiełbasy wiejskiej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • Sól,pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą
Farsz: Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Grzyby oczyścić i pokroić w małe kawałki. Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę. Zeszklić. Dodać kozaki i smażyć do zmniejszenia przez grzyby objętości. Serek pokroić na kilka mniejszych kawałków i dodać na patelnię. Smażyć cały czas mieszając aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku sosem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Mięso: Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić do smaku i nałożyć farsz grzybowo-serowy. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i przekroić ją na pół. Ułożyć na farszu i ściśle zwinąć roladkę, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki, często obracając pakiecik aby panier się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą
cebulę i oczyszczone grzyby pokroić w małą kostkę
Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą
dodać pokrojone na mniejsze kawałki serek topiony
Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą
na mięso wyłożyć farsz a potem kiełbasę i zwinąć w roladkę