ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierś kurczaka w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnego kotleta polecam paprykową pierś z kurczaka.

Pierś kurczaka w papryce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś kurczaka w papryce

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w papryce
Mięso myjemy, nie rozbijamy tłuczkiem, lecz kroimy na cieńsze kawałki. Do miski nalewamy oliwę, dodajemy do niej przyprawy (paprykę słodką oraz ulubioną mieszankę przypraw - ilość wedle uznania). Mięso solimy lekko z każdej strony i wkładamy je do miski z oliwą i przyprawami. Trzymamy je w tej mieszance co najmniej godzinę, lecz można zostawić je nawet na całą noc (tylko włożyć do lodówki). Następnie każdy kawałek mięsa moczymy w rozkłóconym jajku, a zamiast bułki tartej do panierki używamy rozgniecionych w dłoniach płatków kukurydzianych. Gotowe kawałki mięsa smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Smacznego!
Pierś kurczaka w papryce
Piersi z kurczaka nie tłuczemy, gdyż mięso to jest zbyt kruche i może się rozlecieć gdy je potraktujemy tłuczkiem do mięsa.
Pierś kurczaka w papryce
Kurczak poprzez moczenie w oliwie z przyprawami nabierze aromatu.
Pierś kurczaka w papryce
Panierka z płatków kukurydzianych może stanowić miłą odmianę od tradycyjnej panierki z bułki tartej.