Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierś pieczona na ryżu z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos Worcestershire nadaje daniu niesamowity aromat.

Pierś pieczona na ryżu z groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś pieczona na ryżu z groszkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś pieczona na ryżu z groszkiem
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Z sosu Worcestershire, miodu, oliwy, płatków chili, soli i czosnku pokrojonego w plasterki robimy marynatę, którą nacieramy kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (zostawiamy sobie pół szklanki wody z gotowania). Mrożony groszek przepłukujemy wrzątkiem, mieszamy z ryżem, 2 łyżkami sosu Worcestershire i zostawioną wodą z gotowania ryżu. Na ryżu z groszkiem ułożonym w naczyniu żaroodpornym układamy kawałki piersi z kurczaka. Przykrywamy i pierzemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 30 minut. Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Pierś pieczona na ryżu z groszkiem
Mięso pokrojone na kawałki powinno marynować się conajmniej przez 2 godziny
Pierś pieczona na ryżu z groszkiem
Zamarynowane mięso układamy na ryżu z groszkiem
Pierś pieczona na ryżu z groszkiem
Całość pieczemy pół godziny pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia