Sposób przygotowania:
Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, szczypty soli , papryki mielonej . Natrzeć mięso. Ułożyć piersi w pojemniku - obłożyć rozmarynem i zostawić w lodówce na 30 minut. Rozgrzać patelnię do smażenia beztłuszczowego i opiec wyjęte z marynaty mięso ( na rumiano ). Przełożyć piersi do rondelka . Na patelnię dodać resztkę marynaty . Podlać wodą ( ok. 3/4 szklanki ) i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dorzucić rozmaryn wyjęty z marynaty i dusić 30 minut. Dołożyć masło. Doprawić sos do smaku maggi - usunąć rozmaryn. Jabłka pokroić na ósemki ( po usunięciu gniazd nasiennych). Na patelnię wsypać cukier trzcinowy- ułożyć na nim kawałki jabłek i ogrzewać aż się zacznie robić z niego karmel. Dodać goździki i 2-3 łyżki wody. Przewrócić jabłka na drugą stronę. Posypać szczyptą cynamonu i pieprzem . Na jabłkach powinna się utworzyć karmelowa warstwa ( nie wolno im się rozpaść - trzeba pilnować ). Podajemy mięso z piersi obłożone jabłkami z dodatkiem zielonej sałaty ( może być np. roszponka z dodatkami ).
zewa
Babciagramolka
Machniom- z Tobą zawsze
zewa
No to biorę :)