Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczne pierniczki można wykorzystać do stworzenia wytrawnego dania. Pierś z kaczki w sosie piernikowo-jabłkowym jest przepyszna i idealnie oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia :)

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym

 

Na sos:

  • 3 łyżki dżemu jabłkowego
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 80 g pierniczków bez czekolady i lukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym

Przygotowanie kaczki

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym
Pierś z kaczki pieczemy wraz z jabłkiem w naczyniu żaroodpornym

Skórkę kaczki delikatnie nacinamy w kratkę.

Pierś nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem), polewamy olejem, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni (bez użycia tłuszczu, zaczynając od strony ze skórką) - 5 minut na stronie ze skórką i 3 minuty na drugiej stronie.
Jabłko obieramy, kroimy na kawałki.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy pierś z kaczki, polewamy ją tłuszczem ze smażenia, dookoła układamy kawałki jabłka.

Pieczemy w 180 st.C przez 20 minut (lub dłużej, jeżeli ktoś lubi bardzo wysmażone mięso) pod przykryciem.

Przygotowanie sosu

Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowym
Sos piernikowo-jabłkowy z dodatkiem wina czerwonego

W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Pierniczki rozkruszamy. W garnku podgrzewamy dżem, dodajemy wino. Następnie dodajemy pokruszone pierniczki i przyprawy oraz masło. Gotujemy, aż pierniczki zmiękną. Sos blendujemy. Gotujemy, aż zredukuje się do optymalnej konsystencji.

Prezentacja dania

Upieczoną pierś kroimy na kawałki, wykładamy na półmisek, smarujemy sosem, odkładamy jabłkami. Smacznego!