Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki w sosie piernikowo - jabłkowymPrzygotowanie kaczki
Skórkę kaczki delikatnie nacinamy w kratkę.
Pierś nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem), polewamy olejem, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni (bez użycia tłuszczu, zaczynając od strony ze skórką) - 5 minut na stronie ze skórką i 3 minuty na drugiej stronie.
Jabłko obieramy, kroimy na kawałki.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy pierś z kaczki, polewamy ją tłuszczem ze smażenia, dookoła układamy kawałki jabłka.
Pieczemy w 180 st.C przez 20 minut (lub dłużej, jeżeli ktoś lubi bardzo wysmażone mięso) pod przykryciem.
Przygotowanie sosu
W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Pierniczki rozkruszamy. W garnku podgrzewamy dżem, dodajemy wino. Następnie dodajemy pokruszone pierniczki i przyprawy oraz masło. Gotujemy, aż pierniczki zmiękną. Sos blendujemy. Gotujemy, aż zredukuje się do optymalnej konsystencji.
Prezentacja dania
Upieczoną pierś kroimy na kawałki, wykładamy na półmisek, smarujemy sosem, odkładamy jabłkami. Smacznego!