halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś drobiowa w innej odsłoni, fajny pomysł na obiad

Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • pieprz,vegeta, przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce
Pierś kroimy w kostkę. Kostkę rosołową rozcieramy z sosem sojowym, dodajemy pieprz i mieszamy z mięsem.Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie paprykę i ser kroimy w drobną kostkę. Następniedo kubka wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka , dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz sodę doprawiamy odrobiną Vegety ,przyprawą do kurczaka i pieprzem, mieszamy wszystko razem. Pozostałe trzy białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, następnie dodajemy resztę składników ( ser, paprykę i mięso),mieszamy. Gotową masę dajemy porcjami na nagrzaną patelnię i smażymy z obu stron na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor.
Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce
Pokrojone mięso marynujemy w kostce rosołowej i sosie sojowym
Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce
Aby białka nam sie ładnie ubiły dodajemy szczyptę soli
Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce
Do masy jajecznej dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Pierś z kurczaka w puchowej pierzynce
Kotleciki są fajnym dodatkiem do frytek, ryży ,pire itd