ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierś z kurczaka w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała propozycja obiadowa.

Pierś z kurczaka w sosie curry

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie curry

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie curry
Pierś myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki, oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy kawałki mięsa mieszając je cały czas około 3-5 minut. Po tym czasie posypujemy je mocno curry, dolewamy wody, i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W osobnym rondelku roztapiamy masło, mieszamy je z mąką, zalewamy mlekiem. Doprowadzamy to do wrzenia, wtedy dolewamy śmietanki. Dosypujemy łyżeczkę curry, solimy i pieprzymy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka (który już jest miękki) i dusimy w tym sosie kolejne 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy z ryżem i surówkami. Smacznego.