haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kwaskowe danie doskonałe na ciepłe dni.

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

 

  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 10 dkg kiełbasy drobiowej
  • 2 cebule dymki + szczypior
  • 10 dkg kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szkl bulionu
  • 3 łyżki sera gouda
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • koperek lub pietruszka

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym
Mięso pokroić w plasterki, kiełbasę w grube plastry.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebule i szczypior pokroić. Oliwę rozgrzać,podsmażyć cebule, dodać masło i pieczarki, smażyć 6 minut, dodać mięso, kiełbasę smażyć przez kolejne 7 minut. Sos ze smażenia zlać do rondelka, dodać bulion i zagotować. Mąkę rozprowadzić w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do sosu i mieszając zagotować. Sos doprawić cytryna, solą i pieprzem.Gorącą potrawę posypać serem i wymieszać. Udekorować na talerzu kwaśną śmietana i zieleniną. Podawać z pieczywem.
Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym
Etap 1