elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pierś z kurczaka w sosie z pora

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Doskonały przepis na obiad lub kolację we dwoje.

Pierś z kurczaka w sosie z pora

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie z pora

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie z pora
Umyte piersi lekko rozbijamy jak kotlet posypujemy solą, papryką słodką, oregano, vegetą ,pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce, smażymy na złoty kolor na oleju z oliwek lub oleju zwykłym + trochę masła. Kapustę czerwoną gotujemy odcedzoną, dusimy z tłuszczem, może być ze stopionego boczku. Dodajemy cebulkę, przyprawiamy wg. smaku octem lub cytryną. Dodajemy szczyptę cukru i pieprzu - około 5 min. mieszając. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami /lub/ pure polewając przygotowanym sosem z pora. Do 0,5l. wody dodać kostkę, przyprawy, pokrojony por w cienkie paski. Doprowadzic by por był miękawy, podbić mąką. Do dania można podać lampkę białego, wytrawnego wina. Życzę smacznego.