Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w ziołach na ostro
1.Cebulkę pokroić i wrzucić na patelnię z łyżką oliwy szczyptą soli i pieprzu,oraz szczyptą papryki ostrej.
2.W międzyczasie wziąć większą miskę wlaćdo niej 1,5 łyżki oliwy dodać do niej :2 łyżeczki papryki ostrej,3 łyżeczki oregano,2 łyżeczki gorczycy,4 łyżeczki ziół prowansalskich,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka tymianku, 3 łyzeczki papryki ostrej,1,5 łyżeczki czosnku, 1łyzeczka soli 2 łyzeczki pieprzu,2 łyzeczki chili.
3. Jezeli chcesz otrzymać bardziej złcisty kolor kurczaczka dodaj 3 łyzeczki kurkumy, nie zmienia smaku ale nadaje piękny kolor :D
4. podsmazoną cebulkę również dodaj do miski .(łącznie z olejem z patelni!!) Wymieszaj całość !. Powinieneśotrzymać konsystencje "błotka" o nieciekawym kolorze brązu ale za to bardzo aromatycznym. (pognieć łyżeczką przyprawy by wydobyć z nich pełen smak)
5. Odstaw na 10 minut .
W międzyczasie pokruj pierśz kurczaka w paski (jak wolicz mogą być inne kształty :P )
6.Wrzuć pokrojone plasterki piersi do miski i wymieszaj ze wszystkim dokładnie,niech wszystko z miski "obklei kurczaka"
ponownie odstaw na 5do 10 minut
7.Uloż liście sałaty na talerzu, mozesz przyozdobić talerz tym co masz pod ręką . ( Ja akurat miałam rzodkiewkę i koperek :D)
8. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu (na płycie elektrycznej lub indukcyjnej będzie to" 5-tka moze 6-stka ") Połóż delikatnie zamarynowanego kurczaka (beż oleju masz go w marynacie !) i powoli usmaż na brązowo :*:D
Smacznego !!
Moja rodzinka najbardziej lubi to danie z frytkami i pieczarkami , oraz jakim sosikiem :D
2.W międzyczasie wziąć większą miskę wlaćdo niej 1,5 łyżki oliwy dodać do niej :2 łyżeczki papryki ostrej,3 łyżeczki oregano,2 łyżeczki gorczycy,4 łyżeczki ziół prowansalskich,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka tymianku, 3 łyzeczki papryki ostrej,1,5 łyżeczki czosnku, 1łyzeczka soli 2 łyzeczki pieprzu,2 łyzeczki chili.
3. Jezeli chcesz otrzymać bardziej złcisty kolor kurczaczka dodaj 3 łyzeczki kurkumy, nie zmienia smaku ale nadaje piękny kolor :D
4. podsmazoną cebulkę również dodaj do miski .(łącznie z olejem z patelni!!) Wymieszaj całość !. Powinieneśotrzymać konsystencje "błotka" o nieciekawym kolorze brązu ale za to bardzo aromatycznym. (pognieć łyżeczką przyprawy by wydobyć z nich pełen smak)
5. Odstaw na 10 minut .
W międzyczasie pokruj pierśz kurczaka w paski (jak wolicz mogą być inne kształty :P )
6.Wrzuć pokrojone plasterki piersi do miski i wymieszaj ze wszystkim dokładnie,niech wszystko z miski "obklei kurczaka"
ponownie odstaw na 5do 10 minut
7.Uloż liście sałaty na talerzu, mozesz przyozdobić talerz tym co masz pod ręką . ( Ja akurat miałam rzodkiewkę i koperek :D)
8. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu (na płycie elektrycznej lub indukcyjnej będzie to" 5-tka moze 6-stka ") Połóż delikatnie zamarynowanego kurczaka (beż oleju masz go w marynacie !) i powoli usmaż na brązowo :*:D
Smacznego !!
Moja rodzinka najbardziej lubi to danie z frytkami i pieczarkami , oraz jakim sosikiem :D
Netka
evita0007