Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierś z mozzarellą i bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Po przekrojeniu nadzienie się wylewa, a delikatny smak mozzarelli jest podkręcony świeżą skórką z cytryny i bazylią.

Pierś  z mozzarellą i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z mozzarellą i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Pierś z mozzarellą i bazylią
Filety rozbijamy aby powstały płaty mięsa. Kulkę mozzarelli przecinamy na trzy części. Każdy krążek posypujemy skórką, pieprzem, czosnkiem i solą. Cały płat mięsa posypujemy drobno pokrojoną bazylią, układamy na połowie mięsa ser i przykrywamy drugą połową mięsa. W naczyniu rozprowadzamy jajka z solą i pieprzem. Kąpiemy w nich dokładnie każdą porcję mięsa, następnie panierujemy w bułce i smażymy wolno aż się zarumienią, a ser rozpuści. Osuszamy na ręcznikach i po 10 min jak odpoczną podajemy.
Pierś  z mozzarellą i bazylią
Rozkrojoną mozzarellę posypujemy skórką i resztą przypraw.
Pierś  z mozzarellą i bazylią
Świeżą bazylię kroimy dość drobno aby posypać nią mięso.
Pierś  z mozzarellą i bazylią
Na jednym końcu mięsa układamy ser i przykrywamy drugim.
Pierś  z mozzarellą i bazylią
Usmażone dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.