Sposób przygotowania:
Pierś z perliczki confii
Zaczynamy od zamarynowania naszej perliczki.Marynata: olej, miód pitny, pieprz, 3 skruszone główki goździków. Pierś włożyć do masła i wstawić do pieca na ok 100 C. Zrobić ptysie: mąka pszenna, margaryna, woda, sól, jaja, tymianek.Margarynę łączymy z wodą i solą.Wszystko musi wrzeć.Potem wsypujemy mąkę i gotujemy stale mieszając.Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegu zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.Stopniowo dodawać lekko rozbite jaja i tymianek aż uzyskamy jednolite ciasto.Szprycujemy na papier do pieczenia i wkładamy do pieca na 200C do 20 minut.Należy pamiętać aby nie otwierać pieca bo ciasto może opaść. Kaszę opłukać i wrzucić na wrzątek, dodać tymianek, sól. Po 5 min wstawić do pieca na 10 min, 180C.Cebulę i podgrzybki pokroić w kosteczkę, dusić na maśle. Zmieszać kaszę z farszem, dodać pokrojoną natkę.Upieczone ptysie nadziewamy farszem z kaszy. Następnie robimy czipsy ze skóry z perliczki.Wycinamy kształty czipsa i układamy na blaszce do pieczenia.Wstawiamy do pieca i czekamy aż się zarumieni. Potem przygotowujemy sosy: sos cytrynowy- sparzyć cytrynę 2 szt., zetrzeć skórkę, sklarować 150g masła, dodać skórkę z cytryny, miód naturalny 2 łyżki, sok z całej cytryny, śmietanę kremówkę, goździki, sól pieprz i cukier, korę cynamonu na moment.Sos różany: miód pitny, miód naturalny, szczypta soli, konfitura z płatków róży, ocet malinowy.W tym samym czasie gotujemy szparagi z solą i cukrem.Robimy kolorowe oleje: olej i kurkuma, olej i natka pietruszki(zblenderować).Podajemy z malinami lub kwiatami jadalnymi.Dekorujemy też kolorowymi olejami ;))
Babciagramolka
Michaś1916