Michaś1916

Michaś1916

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pierś z perliczki confii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie przygotowane z pomocą Kacpra T. Przepis przygotowany na konkurs "Kuchnia polska wczoraj i dziś "

Pierś z perliczki confii

Składniki:

Pierś z perliczki confii

 

  • Pierś z perliczki 500g
  • Miód pitny(trójniak) 200ml
  • Miód naturalny 60g
  • Olej 80ml
  • Jaja 2 szt
  • Kasza gryczana 60g
  • Prawdziwki 50g
  • Szalotka 2 szt
  • Natka pietruszki pęczek
  • Mąka pszenna 70g
  • Margaryna 30g
  • Tymianek świeży gałązka
  • Szparagi białe 400g
  • Białe wino wytrawne 125ml
  • Cukier 50g
  • Cytryna 1 szt.
  • Masło 200g
  • Cynamon 1 pałka kory
  • Maliny mrożone 50gK
  • Konfitura z płatków róży 50g
  • Ocet malinowy 30ml
  • Kremówka 36% 100ml
  • Skóra z perliczki
  • Pieprz, sól, kurkuma
  • Masło do confii 300g
  • Goździki 3szt.

Sposób przygotowania:

Pierś z perliczki confii
Zaczynamy od zamarynowania naszej perliczki.Marynata: olej, miód pitny, pieprz, 3 skruszone główki goździków. Pierś włożyć do masła i wstawić do pieca na ok 100 C. Zrobić ptysie: mąka pszenna, margaryna, woda, sól, jaja, tymianek.Margarynę łączymy z wodą i solą.Wszystko musi wrzeć.Potem wsypujemy mąkę i gotujemy stale mieszając.Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegu zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.Stopniowo dodawać lekko rozbite jaja i tymianek aż uzyskamy jednolite ciasto.Szprycujemy na papier do pieczenia i wkładamy do pieca na 200C do 20 minut.Należy pamiętać aby nie otwierać pieca bo ciasto może opaść. Kaszę opłukać i wrzucić na wrzątek, dodać tymianek, sól. Po 5 min wstawić do pieca na 10 min, 180C.Cebulę i podgrzybki pokroić w kosteczkę, dusić na maśle. Zmieszać kaszę z farszem, dodać pokrojoną natkę.Upieczone ptysie nadziewamy farszem z kaszy. Następnie robimy czipsy ze skóry z perliczki.Wycinamy kształty czipsa i układamy na blaszce do pieczenia.Wstawiamy do pieca i czekamy aż się zarumieni. Potem przygotowujemy sosy: sos cytrynowy- sparzyć cytrynę 2 szt., zetrzeć skórkę, sklarować 150g masła, dodać skórkę z cytryny, miód naturalny 2 łyżki, sok z całej cytryny, śmietanę kremówkę, goździki, sól pieprz i cukier, korę cynamonu na moment.Sos różany: miód pitny, miód naturalny, szczypta soli, konfitura z płatków róży, ocet malinowy.W tym samym czasie gotujemy szparagi z solą i cukrem.Robimy kolorowe oleje: olej i kurkuma, olej i natka pietruszki(zblenderować).Podajemy z malinami lub kwiatami jadalnymi.Dekorujemy też kolorowymi olejami ;))