Sposób przygotowania:
Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
W piersi z kurczaka ostrym i wąskim nożem robimy po środku, wzdłuż filetu dość szeroki otwór, ale nie docinamy do końca. Na plasterku szynki układamy ser żółty - zawijamy w rulon. Roladkę z sera i szynki wciskamy we wcześniej przygotowany otwór. Pierś z kurczaka nacieramy solą morską oraz pieprzem czosnkowym, obkładamy plasterkami cebuli, dodajemy masło i zawijamy szczelnie w aluminiową folię. Tak przygotowaną pierś z kurczaka piekłam 40 minut w temp. 170*. Cebule kroimy w zgrabną kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem pieprzu i soli do czasu aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze części maślaki - smażymy jeszcze 5 minut, następnie dolewamy nieco wody, a gdy całkiem odparuje to wlewamy śmietankę, ponownie doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu ciągle mieszając trzymamy sos tak długo aż zgęstnieje. Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę jęczmienną, sos grzybowy oraz plastry upieczonej piersi kurczaka - pyszny obiad gotowy