Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny pomysł na pożywny obiad Pierś z kurczaka w nieco innej wersji - pieczona w folii w piekarniku, do tego pyszny sos grzybowy i kasza jęczmienna

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką

 

  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 1 plasterek szynki
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • sól morska
  • pieprz czosnkowy

 

Sposób przygotowania:

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
W piersi z kurczaka ostrym i wąskim nożem robimy po środku, wzdłuż filetu dość szeroki otwór, ale nie docinamy do końca. Na plasterku szynki układamy ser żółty - zawijamy w rulon. Roladkę z sera i szynki wciskamy we wcześniej przygotowany otwór. Pierś z kurczaka nacieramy solą morską oraz pieprzem czosnkowym, obkładamy plasterkami cebuli, dodajemy masło i zawijamy szczelnie w aluminiową folię. Tak przygotowaną pierś z kurczaka piekłam 40 minut w temp. 170*. Cebule kroimy w zgrabną kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem pieprzu i soli do czasu aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze części maślaki - smażymy jeszcze 5 minut, następnie dolewamy nieco wody, a gdy całkiem odparuje to wlewamy śmietankę, ponownie doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu ciągle mieszając trzymamy sos tak długo aż zgęstnieje. Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę jęczmienną, sos grzybowy oraz plastry upieczonej piersi kurczaka - pyszny obiad gotowy
Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
Etap 1 z sera i szynki robimy roladke . .
Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
Etap 2 roladkę z sera i szynki wciskamy w mięso
Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
Etap 3 doprawione mieso obkladamy plastrami cebuli
Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką
Etap 4 przygotowujemy sos z maślaków . ..