Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Piersi kurczaka na złotym ryżu (Indie)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i ostudzić, Pomidory

Piersi kurczaka na złotym ryżu (Indie)

Składniki:

Piersi kurczaka na złotym ryżu (Indie)

 

  • 1 pierś kurczaka (20 dag)

 

  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego

 

 

 

 

  • cebula dymka

 

 

  • 1 płaska łyżeczka łagodnej pasty curry

 

  • 1/2 łyżeczki pikli z czosnku płaska łyżeczka kurkumy

 

 

  • łyżka jasnego sosu sojowego

 

  • łyżka oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka na złotym ryżu (Indie)
Ryż ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i ostudzić, Pomidory przekroić na pół i wydrążyć. Ogórek i dymkę po siekać, wymieszać z wydrążonym miąższem, nałożyć do dwóch połówek pomidora, skropić oliwą, połową soku z cytryny i oprószyć pieprzem. Pozostałe połówki napełnić połową jogurtu wymieszanego z piklami czosnkowymi. Z reszty jogurtu i soku cytrynowego, pasty curry, pikli z chili i pomidorów oraz sosu sojowego przygotować marynatę. Mięso kurczaka prze kroić wzdłuż na pół, (jeśli pierś jest za gruba, dodatkowo ściąć poziomo górną część) włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 10 min. Następnie wyjąć z marynaty i smażyć na średnio rozgrzanej patelni, naj lepiej grillowej, smarując marynatą. Podawać ułożone na ryżu, z połówkami pomidora wypełnionymi warzy wami i przyprawionym jogurtem.