fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Piersi kurczaka nadziewane jablkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ulubiona potrawa moich gosci. Polecam

Piersi kurczaka nadziewane jablkami

Składniki:

Piersi kurczaka nadziewane jablkami

 

  • 2 piersi z kurczaka (bez kosc i i skory)
  • 2 male jablka (drobno pokrojone lub grubo poszatkowane)
  • 2 lyzki dobrze topiacego sie sera (ja uzywam cheedar)
  • 1 lyzka bulki tartej
  • 1 lyzka masla
  • 60ml bialego wytrawnego wina
  • 60ml wody
  • 1 lyzka wody
  • 1 1/2 lyzeczka maki kukurydzianej
  • 1 lyzka swiezej posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka nadziewane jablkami
Wymieszaj jablka, ser i bulka tarta. Rozbij piersi na ok 1 cm grubosci. Na srodek filetow naloz jablkowa mixture zawin w rulonik (jak rolada) i zepnij wykalaczkami. Rozpusc maslo na sredniej patelni i podsmaz piersi aby byly lekko brazowe. Dodaj wino i wode, przykryj i dus przez 15 do 20 minut lub do momentu gdy kurczak przestanie byc rozowy w srodku. Przeloz kurczaka na talerz, do wytworzonego sosu dodaj lyzke wody wymieszana z maka kukurydziana gotuj az stanie sie geste. Wytworzonym sosem polej roladki i posyp pietruszka.