Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka w sosie winogronowymMarynata
Wymieszany jogurt z pokrojonym na plasterki czosnkiem 4 ząbki dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, szczyptę ostrej papryki i chilli oraz płaską łyżeczkę soli Odstawiam na noc. Na drugi dzień, wyjąć mięso z marynaty. Piersi piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilkanaście minut (są gotowe, jak są lekko brązowe). Odłożyć w ciepłe miejsce.
Sos
Z winogron wydłubać pestki pokroić na ćwiartki Rozpuścić dwie łyżki masła, dodać ostatni ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony - nie rumienić - kiedy sos zacznie pachnie mocno czosnkiem, dodać winogrona (większą część) resztę winogron zachować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny, zagotować przez 3-5 minutę . Piersi wyjąć z piekarnika pokroić dowolnie, posypać pozostałymi winogronami, polać sosem.
Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa
Persik
Jolanta27
eli_555