dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Piersi kurczaka w sosie winogronowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wymieszany jogurt z pokrojonym na plasterki czosnkiem 4 ząbki dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki

Piersi kurczaka w sosie winogronowym

Składniki:

Piersi kurczaka w sosie winogronowym

 

  • dwie piersi kurczaka
  • 1/2 litra naturalnego jogurtu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • słodka i ostra papryka po 1/2 łyżeczki
  • 1/4 łyżeczki chilli sproszkowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru,
  • 30 białych owoców winogron
  • dwie łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w sosie winogronowym

Marynata




Wymieszany jogurt z pokrojonym na plasterki czosnkiem 4 ząbki dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, szczyptę ostrej papryki i chilli oraz płaską łyżeczkę soli Odstawiam na noc. Na drugi dzień, wyjąć mięso z marynaty. Piersi piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilkanaście minut (są gotowe, jak są lekko brązowe). Odłożyć w ciepłe miejsce.



Sos




Z winogron wydłubać pestki pokroić na ćwiartki Rozpuścić dwie łyżki masła, dodać ostatni ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony - nie rumienić - kiedy sos zacznie pachnie mocno czosnkiem, dodać winogrona (większą część) resztę winogron zachować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny, zagotować przez 3-5 minutę . Piersi wyjąć z piekarnika pokroić dowolnie, posypać pozostałymi winogronami, polać sosem.





Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa