Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka nadziewane papryką
Piersi z kurczaka przekroić na 2 i w poprzek, tak jak do zwykłych kotletów. Rozbić na dość cienkie kotlety, ale na tyle grube by się nie rwały.
W międzyczasie na patelni w ok 200ml wody rozpuścić kostkę rosołową, może być grzybowa. Paprykę pokroić w grube paski, a po rozpuszczeniu kostki, wrzucić ją do wywaru. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Poddusić ok 15 minut. Wyjąć z wywaru, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zrobić marynatę do mięska i dokładnie ją wymieszać, a następnie wysmarować piersi z obu stron. Następnie zdjąć skórkę z papryki, i razem z pieczarkami poukładać ją na wysmarowanych piersiach.
Nadziane piersi zawinąć w ruloniki, lub kopertki i spiąć wykałaczkami.Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (180 z termoobiegiem). Zapiekać ok 25 minut, następnie całość posypać startym serem żółtym i czerwoną papryką oraz ziołami. Zapiekać przez kolejne kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.
Polecam podawanie z sałatką grecką i frytkami.
Pyszne danie!
W międzyczasie na patelni w ok 200ml wody rozpuścić kostkę rosołową, może być grzybowa. Paprykę pokroić w grube paski, a po rozpuszczeniu kostki, wrzucić ją do wywaru. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Poddusić ok 15 minut. Wyjąć z wywaru, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zrobić marynatę do mięska i dokładnie ją wymieszać, a następnie wysmarować piersi z obu stron. Następnie zdjąć skórkę z papryki, i razem z pieczarkami poukładać ją na wysmarowanych piersiach.
Nadziane piersi zawinąć w ruloniki, lub kopertki i spiąć wykałaczkami.Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (180 z termoobiegiem). Zapiekać ok 25 minut, następnie całość posypać startym serem żółtym i czerwoną papryką oraz ziołami. Zapiekać przez kolejne kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.
Polecam podawanie z sałatką grecką i frytkami.
Pyszne danie!