Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi z kurczaka w plecionce :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pomysł na podanie piersi kurczaka .Można potraktować tą potrawę jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę

Piersi z kurczaka w plecionce :

Składniki:

Piersi z kurczaka w plecionce :

 

  • 4 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki konfitury pomarańczowej ( lekko gorzkawej )
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 8 pieczarek
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w plecionce :
Wymieszać sos sojowy , konfiturę pomarańczową , ketchup, pieprz .Natrzeć piersi z kurczaka i zostawić na 10 minut . Pieczarki pokroić w plasterki . Usmażyć na oleju na rumiano .Przełożyć na talerzyk . Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć kurczaka . Podlać ¼ szklanki wody i dusić 15 minut . Zdjąć z patelni . Na patelnię dodać śmietankę i dusić sos aż się zredukuje o połowę . Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć .Ułożyć na cieście kurczaka, a na nim pieczarki . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kurczaka plecionkę . Wstawić na 15 minut do zamrażarki . Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec kurczaka w cieście przez 30-40 minut na złoto .

Podawać jako ciepłą przekąskę lub z dodatkiem sosu ( podgrzanego ) i mieszanką sałat.