Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w plecionce :
Wymieszać sos sojowy , konfiturę pomarańczową , ketchup, pieprz .Natrzeć piersi z kurczaka i zostawić na 10 minut . Pieczarki pokroić w plasterki . Usmażyć na oleju na rumiano .Przełożyć na talerzyk . Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć kurczaka . Podlać ¼ szklanki wody i dusić 15 minut . Zdjąć z patelni . Na patelnię dodać śmietankę i dusić sos aż się zredukuje o połowę . Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć .Ułożyć na cieście kurczaka, a na nim pieczarki . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kurczaka plecionkę . Wstawić na 15 minut do zamrażarki . Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec kurczaka w cieście przez 30-40 minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę lub z dodatkiem sosu ( podgrzanego ) i mieszanką sałat.
Podawać jako ciepłą przekąskę lub z dodatkiem sosu ( podgrzanego ) i mieszanką sałat.
A.B.
Sarenka
Pyza