Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się . W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem . Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno. Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .
iwi69
Babciagramolka
Dziękuję . Oj przydało by się - b jak patrzę na te przepisy które wstawiam ( z archiwum ) to aż mnie skręca .
msewka
damiannn