Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatny smak kurczaka doskonale harmonizuje z owocowym smakiem pomarańczy i karmelizowanym porem .

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

Składniki:

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ szklanki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśniętego , nie takiego słodzonego kupnego )
  • ¼ kostki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • pieprz mielony
  • biała część pora

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się . W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem . Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno. Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .