Sposób przygotowania:
Pijany jabłecznikBiszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto na biszkopt wylać do tortownicy o kształcie okrągłym i średnicy 27 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić.
Masa jabłkowa
Jabłka- szarlotkę w słoiku przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Budynie rozrobić w drugiej połowę wina, dokładnie wymieszać i dodać do masy z jabłek, zagotować. Na wystudzony biszkopt wylać ciepłą masę jabłkową. Odstawić do wystudzenia.
Bita śmietana
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.
ETAP 4:
Wierzch pianego jabłecznika posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.