SUPERPRZEPIS

Pikantne leczo

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pikantne leczo Więcej zdjęć (5)

Pyszne i pikantne danie - kolorowe leczo z dodatkiem cukinii.

Składniki:

Pikantne leczo

 

  • 5 czerwonych papryk
  • 4 cebule
  • 2 młode cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • Pomidory bez skórki w puszce ( 400 g)
  • 30 dkg szynki z kurcząt ( Lidl-Pikok)
  • 40 dkg kiełbasy drobiowej cienkiej
  • 2 łyżki jarzynki suszonej
  • Ziele ang. ( 5 kulek)
  • Pieprz kolorowy ( 10-12 kulek)
  • 3 liście laurowe
  • Łyka wegety lub kucharka
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pikantne leczo
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki i rozkładam do osobnych miseczek. Paprykę myję i oczyszczam z nasion, kroję na kawałki. Cukinię także myję, kroję razem ze skórką. Cebulę i czosnek obieram, myję i kroję. Kiełbasę obieram z osłonki i kroję z szynką w kostkę. Pomidory kroję, i mieszam z zalewą. W garnku rozgrzewam olej, dodaję kiełbasę, szynkę i cebulę z czosnkiem, duszę chwilę aż zmięknie cebula. Następnie wsypuję przyprawy. Mieszam i duszę. Dodaję paprykę i pomidory, po 20 minutach dokładam cukinię i dolewam około 700 ml wody. Gotuję do miękkości cukinii( około 15 minut). Na koniec posypuję natką.
Pikantne leczo
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki i rozkładam do osobnych miseczek.
Pikantne leczo
Paprykę myję i oczyszczam z nasion, kroję na kawałki. Cukinię także myję, kroję razem ze skórką
Pikantne leczo
przyprawy ziele ang, jarzynka, pieprz, listek laurowy, czosnek..
Pikantne leczo
Dodaję paprykę i pomidory, po 20 minutach dokładam cukinię i dolewam około 700 ml wody.