Sposób przygotowania:
Pikantne leczo dla wegetarian
Marchewkę kroimy w słupki długości ok. 5 cm i grubości ok 0,5 cm. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w talarki a czosnek siekamy w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju (do zrumienienia), następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Całość chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki podsmażamy na patelni i również przekładamy do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, puszkę ananasa i puszkę kukurydzy konserwowej. Doprawiamy kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i ketchupu, ziołami prowansalskimi, mieloną ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Leczo podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.